Zmagasz się z problemem zagospodarowania przestrzeni w kuchni? Oto różnorodne propozycje aranżacji, które obejmują zabudowę sprzętu AGD oraz kreatywne sposoby przechowywania artykułów spożywczych i akcesoriów kuchennych. Praktyczne porady sprawdzą się zarówno w niewielkich, jak i większych kuchniach. Odkryj, że efektywna i komfortowa organizacja kuchni jest w zasięgu ręki.
Rozkład przestrzeni w kuchni Aranżując kuchnię, pamiętaj o 5 strefach funkcjonalnych:
- strefa zapasów – to miejsce przeznaczone na przechowywanie żywności w lodówce, szafkach, na półkach czy w schowkach na suchą żywność i przetwory. Jeśli to wykonalne, ulokuj ją jak najbliżej wejścia, aby ułatwić rozpakowywanie zakupów;
- strefa przechowywania – to przestrzeń, gdzie umieścisz sztućce, naczynia oraz różne akcesoria kuchenne. Zwykle obejmuje dolne i górne zabudowy, czyli szafki i szuflady;
- strefa przygotowania – to serce kuchni, zlokalizowane na blacie roboczym, na którym przyrządzasz codzienne potrawy. Dla wygody powinien mieć co najmniej 90 cm szerokości i być dobrze oświetlony;
- strefa gotowania i pieczenia – miejsce, gdzie ustawisz kuchenkę (piekarnik, płytę grzewczą) oraz okap;
- strefa zmywania – obejmuje zlewozmywak, kosze na odpady oraz pojemniki na środki czystości.
Sprzęt AGD możesz zintegrować z szafką, schować w blacie roboczym lub osłonić frontem. Jeśli masz nieco więcej miejsca, przydatny będzie także stół. Posłuży on do porannej kawy czy przygotowywania posiłków.
Przechowywanie na ścianach: wykorzystaj półki i wieszaki
W kuchni warto wykorzystać każdy dostępny centymetr. To klucz do skutecznej organizacji. Ściany są doskonałym miejscem do przechowywania różnych przedmiotów. Jeśli szafki wiszące nie wystarczają, możesz dodać półki. Dostosuj ich wysokość i szerokość do obiektów, które na nich umieścisz.

Podczas wyboru mebli kuchennych zwróć uwagę na dopuszczalne obciążenie, aby uniknąć niemiłych niespodzianek. Na półce efektownie zaprezentują się produkty sypkie, makaron, kawa, herbata, suszone owoce czy przyprawy w ozdobnych pojemnikach na żywność lub szklanych słoikach. Wykorzystaj fakt, że są one nie tylko funkcjonalnymi elementami wyposażenia kuchni, jak np. krzesła do jadalni, ale także estetycznie prezentują się.
Dotykamy ważnej kwestii, czyli jak przechowywać mąkę i inne artykuły spożywcze? Należy to dobrze przemyśleć. Dlaczego? Ponieważ właściwe przechowywanie żywności przedłuży jej trwałość. Zapobiegniesz również niechcianym gościom, takim jak mole czy inne owady, wilgoci i przesuszeniu produktów.
Pamiętaj, aby kawę i herbatę przechowywać w szczelnych pojemnikach niewpuszczających światła. Mąkę, cukier, makaron i inne produkty umieść w przezroczystych pojemnikach na żywność i dokładnie zamknij wieczka. Wtedy szybciej znajdziesz to, czego potrzebujesz.
Organizacja szafek i szuflad w kuchni
Dobrze urządzona kuchnia to taka, którą łatwo utrzymać w czystości. Kluczowe jest tu efektywne wykorzystanie szafek i szuflad oraz przechowywanie w nich naczyń, sztućców i akcesoriów kuchennych. Nowoczesne rozwiązania oferują wiele możliwości. Jak z nich skorzystać?
Organizując miejsce na talerze, do wyboru masz dwie opcje. Pierwsza polega na przechowywaniu zastawy stołowej w szafce, którą warto podzielić dodatkowymi półkami, aby oddzielić np. talerze głębokie od płaskich czy małe od dużych. Drugi wariant to wysokie i pojemne szuflady. Dla wygodniejszego przechowywania talerzy można zastosować różnorodne organizery.
Jak uporządkować sztućce?
Warto użyć specjalnej tacki lub pojemnika z przegrodami na noże, widelce, łyżeczki i łyżki. Przybory kuchenne także zmieścisz w szufladzie. Aby nie pomieszały się ze sobą, wykorzystaj specjalne przegródki lub pojemniki.
Gdzie przechowywać kubki i filiżanki?
Tradycyjnie możesz umieścić je na półkach w szafce. Innym rozwiązaniem jest zawieszenie ich na relingach, czy to w szafce, czy na ścianie. Nietypowym pomysłem będzie również umieszczenie kubków na stojaku.
Korzystając z różnych przegród do szuflad czy pojemników, zapobiegniesz bałaganowi i znacznie szybciej odnajdziesz wszystko, czego potrzebujesz. Organizując przestrzeń, pamiętaj, aby sztućce były zawsze dostępne w dogodnym miejscu.
Miejsce na garnki i pokrywki
Garnki, patelnie i pokrywki to trudne do uporządkowania elementy kuchni. Zajmują dużo miejsca, mają różne kształty, wystające uchwyty i rączki. Mata antypoślizgowa umieszczona w szufladzie czy szafce zapobiegnie ich obiciu i zarysowaniu. Dodatkowo w obu tych miejscach możesz wstawić przegrody do szuflad lub półki do szafek. Aby uniknąć bałaganu, garnki ustawiaj pionowo, a pokrywki poziomo. W ten sposób łatwiej sięgniesz po odpowiedni rozmiar.
System cargo cieszy się dużym zainteresowaniem.
Wysuwane kosze lub półki w szufladach i szafkach pozwolą ci na efektywne wykorzystanie przestrzeni. Interesującym i praktycznym pomysłem są stojaki na pokrywki.
Jeśli zabrakło ci miejsca w szafkach, zawsze możesz kupić relingi i zawiesić na nich rondle czy patelnie. To tradycyjne rozwiązanie – dzięki metalowym prętom, mocowanym bezpośrednio do ściany lub blatu, uporządkujesz kuchenną przestrzeń w sposób praktyczny i funkcjonalny.
Wykorzystanie miejsca pod zlewem
Wnętrze szafki pod zlewem to zwykle najmniej estetyczny kąt w kuchni. Mieści się tam nie tylko instalacja wodna i spód zlewozmywaka, ale także kosz na śmieci oraz detergenty i środki czystości. Jak efektywnie wykorzystać przestrzeń w tej szafce?